Václav Urban

Zeman chce být nástupcem Klause

V úterý (18. 9. 2007) se objevila v médiích zpráva, že Miloš Zeman vyzývá spřízněné zákonodárce, aby volili prezidentem Václava Klause. Vnímám to jako snahu Zemana zajistit si podporu ve volbě prezidenta po uplynutí Klausova druhého volebního období. Vypadá to, že si za pět let zase budou měnit funkce a éra prvních nechvalně proslulých postkomunistických elit se nám prodlouží o dalších deset let.

18.9.2007 v 23:03 | Karma článku: 19.01 | Přečteno: 2956 |

Václav Urban

Pavarottiho nekrology: příliš bombastických superlativů

Předevčírem (6. 9. 2007) zemřel Luciano Pavarotti. Měl jsem ho rád, ale k napsání tohoto textu mě přiměla skutečnost, že nesdílím hodnocení jeho umělecké osobnosti, které je v těchto dnech slyšet ze všech stran. Nekrology jsou plné bombastických superlativů, ale mně vyvstává na mysli citát Kurta Adlera, sbormistra a dirigenta Metropolitní opery v New Yorku: "Mnozí instrumentalisté a zpěváci staví sami sebe do popředí. Přestože to mohou být silné osobnosti a mistři svého žánru, ještě bych je nenazval skutečnými umělci. Skutečný umělec totiž musí být pokorný. Samolibost byla jádrem mnoha virtuózních kariér, ale byl to také konec ryzího uměleckého růstu." *)

11.9.2007 v 13:00 | Karma článku: 25.97 | Přečteno: 5225 |
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2620
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka

Osobní blog na aktualne.cz

---

MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.

Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.

— Kurt Adler, 1965