Západ musí začít přemáhat zlo dobrem

“V Paříži byla napadena západní civilizace a její skvělé hodnoty,” tak se dá ve zkratce shrnout, co dnes slyšíme ze všech stran. Ve skutečnosti jsme jenom v šoku, že by se snad něco z toho, co Západ působí v arabském světě, mělo odehrávat v teploučku naší kolonialistické metropole.

Když jsme zmínili ty skvělé evropské hodnoty, měli bychom připomenout, že Evropané si v důsledku koloniální expanze vykonstruovali představu o nadřazenosti všeho evropského. S kolonialismem se rozvinul koncept rasy, který hierarchizoval lidské jedince do několika skupin podle barvy pleti a dalších fyziognomických a kulturních kritérií, což otevřelo cestu modernímu otroctví. To, že bohatství západního světa z velké části vyrostlo na drancování celých kontinentů a otrokářském systému, je dodnes velice citlivá otázka. V posledních třiceti či čtyřiceti letech jsou největší koloniální metropole konfrontovány s důsledky kolonialismu v podobě příchodu imigrantů ze svých bývalých kolonií, což vede k závažným celospolečenským a kulturním změnám v zemích, jako je právě Francie.Západ dnes sklízí, co zasel. Měli bychom nyní hovořit především o vnášení nestability do arabského regionu. O tom, jak Západ radikální islámské skupiny celá dlouhá desetiletí podporoval, vyzbrojoval a cvičil. Nakonec si vytvořil nepřátele, proti kterým teď vede války. Nedávná britská studie tvrdí, že invaze a následná okupace Iráku napomohly k šíření terorismu, přivodily smrt nejméně 100 000 Iráčanů a přiměly na dva milióny uprchlíků k odchodu ze země. „Vzestup Al-Káidy na Arabském poloostrově byla reakce na tuto invazi a souvisela s marginalizací irácké sunnitské populace.“ Zdrojoriginál.Před necelými dvěma lety se odehrál atentát na bostonském maratonu, při kterém zahynuli tři lidé a desítky byly zraněny. Tehdy papež František vzkázal v soustrastném telegramu do USA: "Bojujte proti zlu dobrem a pracujte společně na budování spravedlivější a svobodnější společnosti." Papež tak v naší dějinné situaci odkazuje na jádro křesťanství, které má potenciál náš svět skutečně změnit. Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem. (Ř 12,21)Války v Afghánistánu a Iráku budou stát jenom USA tolik peněz, že kdyby neválčily a tyto prostředky se rozhodly věnovat na pomoc těmto zemím, aby se z nich přestali rekrutovat jejich nepřátelé, na každého jednotlivého obyvatele těchto dvou zemí by připadla neuvěřitelná částka dvou milionů korun (100 tis. dolarů). (120 bilionů Kč /6 bil. dolarů/ náklady válek a cca 30+30 milionů obyvatel). Zdroj.Myslíte si, že by Západ měl tolik nepřátel, kdyby skrytě nepokračoval v kolonialismu a nerozséval smrt a zkázu? Jakmile dostali Američané situaci v Afghánistánu trochu pod kontrolu, začali s rozsáhlým geologickým průzkumem. Nerostné bohatství země odhadli na bilion dolarů. Co tam tedy šli dělat a proč jim tam Češi dělají křoví?Západ by dnes měl především zrevidovat svoje hodnoty, vyznat viny, přiznat, že jsme v roli agresora a změnit smýšlení – pěstovat mír, toleranci a zlo přemáhat dobrem. 

Edit: Změnil jsem název, přestože je v textu jasná citace Františka a jeho apel je nejsilnějším poselstvím tohoto blogu.

Autor: Václav Urban | úterý 13.1.2015 11:08 | karma článku: 14,78 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Václav Urban

Proč jít zítra k volbám

22.5.2014 v 14:55 | Karma: 17,06

Václav Urban

Apologie pirátství

22.1.2014 v 11:41 | Karma: 25,25

Václav Urban

Slova ve větru

12.1.2014 v 15:00 | Karma: 7,72

Václav Urban

Pirátský výklad desatera

3.12.2013 v 19:18 | Karma: 15,62

Václav Urban

Lépe a kvalitněji špiclovat

5.10.2010 v 9:08 | Karma: 14,43

Václav Urban

Dobrému člověku Dominiku Dukovi

15.2.2010 v 12:16 | Karma: 14,54

Václav Urban

Kniha mých textů ke stažení

24.10.2009 v 16:08 | Karma: 9,35

Václav Urban

Klaus-Molotovův koktejl

27.3.2009 v 18:47 | Karma: 19,86

Václav Urban

Pitoresknost doby, ve které žijeme

24.3.2009 v 18:29 | Karma: 17,13
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2620x
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka


Osobní blog na aktualne.cz

---
MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.


Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.


— Kurt Adler, 1965