Zatemnila Klausovi rozum osobní zášť?

21. 08. 2008 15:14:34
Zatemnila Klausovi rozum osobní zášť vůči statečnému válečnému reportérovi Štětinovi, nebo je skutečně agentem Moskvy? K pochopení šokujícího vyjádření prezidenta ČR k válce v Gruzii mám jen dvě vysvětlení, která se pokusím krátce objasnit.
První vysvětlení
Válečný reportér a senátor za zelené Jaromír Štětina zafungoval na Klause jako rudý hadr na býka. Byl mimo jiné jedním z deseti senátorů, kteří nominovali Jana Švejnara na prezidentský post. Po volbě se veřejně vyjadřoval k tématu nekalých praktik Klausova volebního týmu a mstivosti Klausových příznivců z řad senátorů. To zmiňuji jen ta poslední "nedorozumění" mezi oběma politiky. Záhy po vypuknutí konfliktu odletěl Štětina do Gruzie, aby podával autentická a nezprostředkovaná svědectví o válce. Podle jeho zjištění konflikt rozpoutalo Rusko. V Klausově vyjádření "Přestaňme si lhát o Gruzii" z 18. srpna 2008, tedy po celé řadě Štětinových reportáží, se v perexu článku objevuje formulace: "Toho, co se stalo v Gruzii, se doslova hrozím. Tím mám na mysli jak věc samu, tak to, jak je politicky a mediálně uchopena a interpretována." Podle mého názoru Štětinovy zprávy vyprovokovaly u Klause toto nevyvážené vyjádření, ve kterém obvinil z vyvolání konfliktu v Jižní Osetii gruzínského prezidenta, gruzínskou vládu a parlament. Jsem přesvědčen, že podobná osobní mstivost se u Klause před časem projevila v jeho vyšinuté reakci na plánovanou stavbu nové Kaplického budovy Národní knihovny. V křesle ředitele Národní knihovny je totiž iniciátor a spoluautor výzvy "Děkujeme, odejděte", která kdysi Klausovi a Zemanovi vzkazovala, aby už táhli k čertu i se svojí opoziční smlouvou. Komický obraz prezidenta republiky, který vlastním tělem brání stavbě knihovny měl být jednoznačným signálem jeho věrným, že projektu mají dát červenou. Zdá se, že po řadě peripetií velkolepý projekt skutečně skončil. Samozřejmě nelze pominout počáteční temnou roli Milana Knížáka.
Druhé vysvětlení
Klausovy proruské postoje jsou už dostatečně známé, ale tak jednoznačně vychýlený názor asi nikdo nečekal. Nedávno jsme se mohli podivit Klausově bezvýhradné podpoře americkému radaru navzdory agresivním vyjádřením Ruska. Kdyby měl být Klaus skutečně agentem Moskvy, musela by být ruská silácká rétorika jen přípravou na agresi v Gruzii, kde zřejmě mají reálnou šanci prosadit své strategické záměry.


Autor: Václav Urban | čtvrtek 21.8.2008 15:14 | karma článku: 27.71 | přečteno: 4010x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 110 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.29 | Přečteno: 174 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 324 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2620
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka

Osobní blog na aktualne.cz

---

MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.

Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.

— Kurt Adler, 1965

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...