Stát není naše máma, ale náš potenciální kat

25. 08. 2008 8:51:02
Na začátku července 2008 jsem uveřejnil článek "Rudá hvězda nad Betlémem a americký radar v Česku", který je upomínkou ruského vlivu na blízkém východě v 50. a 60. letech minulého století a jeho imperiálních her. Netušil jsem, že se už za měsíc dočkáme dalšího kola ruské velmocenské agrese. Nechci dnes hovořit jen o mezinárodní politice, ale především o naší svobodě.
Stav české společnosti a její politické reprezentace, jak ho vnímám, neskýtá mnoho naděje, že bychom si dokázali udržet svobodu, kdyby spojenectví USA a Evropy bylo výrazně oslabeno a někdo k nám chtěl zase importovat svůj režim. Navíc primitivní místní antiamerikanismus, jak se projevuje v otázce amerického radaru, by byl pro tuto zemi polibkem smrti. Chci, aby USA byly v Evropě, protože Evropa je slabá, nejednotná a politici mají vratké mandáty. Je tu islámský svět před branami a ruský medvěd, co umí kde koho korumpovat. Jestli si Amerika řekla, že je třeba si v Evropě prostřednictvím radaru upevnit postavení, pak to jen vítám.

Většina lidí viní z hrůz minulého století zrůdné ideologie, ale já jsem přesvědčen, že hlavním motorem tak masivního projevu zla byla existence moderního státu. Stát byl efektivním vykonavatelem zločinů nesmírného rozsahu, které se v moderních dějinách odehrály. V evropském prostoru nikdy nebylo místo pro individuální svobodu jedince bránit se zbraní v ruce svůj život, svou rodinu a svůj majetek, stát proto nikdy neměl ve svých občanech rovnocenného soupeře. V Evropě máme velkou tradici státní byrokratické mašinerie, která v případě uchopení moci bandity libovolné provenience, dokáže semlít celou společnost, jako tomu bylo u nás celou polovinu 20. století. Stačilo jen, aby státní zaměstnanci plnili příkazy nadřízených a bylo možné vše, třeba i odvážet lidi v dobytčácích na jatka vyhlazovacích táborů.

Stát není naše máma, ale spíše náš potenciální kat a podle toho bychom se měli zařídit. Státní moc ve vztahu ke svým občanům by měla být výrazným způsobem omezena a jakoukoli nenápadnou snahu posílit moc státu bychom měli vnímat jako vážné ohrožení naší svobody. Jak pravil někdejší newyorský starosta William Jay Gaynor: „Dobrý člověk v dobrých časech by neměl nastavovat pravidla pro špatného člověka ve zlých dobách.“ Slova jako demokracie nebo právní stát se sice hezky poslouchají, ale je třeba mít na paměti, že skrytě nemravné ideje mohou zblbnout většinu občanů. Záměrně říkám skrytě, protože svůdci se vždy prezentovali jako nositelé dobra. Existuje celá řada způsobů jak se zmocnit státu, někdy stačí jen zdevastatované morální klima ve společnosti. Nedávná "opoziční" smlouva například u nás prakticky nastolila vládu oligarchie. Doufejme, že pojmy demokracie a právní stát nebudeme muset v českém prostředí dávat brzy spíše do uvozovek.

Pokud někomu jde o budoucnost života ve svobodě, měl se zasazovat o omezování moci státu a posilování reálné moci jeho občanů. Například právo vlastnit zbraň by nemělo být pod žádnými záminkami omezováno. "Pokud se nepoučíme z historie, budeme nuceni si ji zopakovat," zní dnes bohužel naléhavěji než před měsícem.


Autor: Václav Urban | pondělí 25.8.2008 8:51 | karma článku: 22.55 | přečteno: 2669x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 591 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2064 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2620
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka

Osobní blog na aktualne.cz

---

MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.

Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.

— Kurt Adler, 1965

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...