Proč Evropané nemají děti? Chudoba není tolerována!

9. 09. 2008 13:49:56
Na serveru iDnes se objevila docela bouřlivá diskuse o tom, zda je nemravné nemít děti. Roman Joch z Občanského institutu považuje v článku "Děti, sobectví a civilizační velezrada" bezdětné páry, které se tak rozhodly, za sobce, asociální vyžírky a civilizační velezrádce. Dost silná slova na to, aby vyvolala odezvu. Ta se mu dostala z pera paní Evy Pallotto, která děti nemá, ale necítí se být vyžírkou nebo velezrádkyní a osud civilizace ani Jochův důchod řešit nehodlá. Vymírání Evropanů je vážné téma, proto bych chtěl přispět krátkou úvahou.


Nejprve je třeba říct, že nevymírá Západ, ale Evropa. To, co platí pro Evropu, neplatí pro USA. Nevím, kolik má dětí pan Joch, ale já mám čtyři, a přesto s jeho hodnocením rozhodně nesouhlasím. Pokud chtěl jen vyvolat diskusi, tak se mu to povedlo, ale řekl bych, že to byla trochu hrubá záplata na subtilní problém.

Vymírání Evropy pro mě znamená civilizační jev bohatnoucí společnosti, která si na své úspěchy zvykla a považuje je za standard. Chudoba není tolerována, tu musí potřít sociální stát. Rodiny musejí ustát konvenční tlak na žádoucí standard životního stylu a řeší to odkládáním početí dětí na pozdější dobu, případně na neurčito. Chci zdůraznit, že se jedná především o konvenční tlak společnosti, nikoliv individuální požitkářství, které k tomuto jevu vede.

Bohatnoucí západní civilizace neustále zvyšuje materiální standardy životního stylu. To stojí peníze, které musíme vydělat. Normální je mít dům či byt vybavený elektřinou, vodou, vytápěný v zimě na 23 stupňů, případně v létě klimatizovaný. Normální či nezbytné je jezdit do práce autem. Správný Evropan je čistě a hezky oblečen podle nejnovější módy. Konvence si žádají své. Zvyšující se standardy pro bydlení, oblékání, vzdělání prodražují náš život a nutí nás stále efektivněji pracovat. Část společnosti, která nestačí tempu doby, zákonitě upadá do chudoby a závislosti na státní pomoci. Je tedy třeba ještě nakrmit otesánka sociálního státu a začarovaný kruh se uzavírá.

Příklad zvyšujících se standardů se dá velice dobře ilustrovat na předpisech pro stavbu domu pro rodinné bydlení. Když srovnáte náklady na domek bez základů, bez betonů, jaké se stavěly v minulých stoletích, s tím, co podle stávajících zákonů na stavbu moderního domu musíte vynaložit dnes, dostanete se na několikanásobnou cenu. Když připočítáte cenu pozemku v zástavbové oblasti se sítěmi, které jsou opět nezbytným standardem, vyjde vám částka, na kterou budete muset hodně vydělávat významnou část svého života. Přitom postavit si za zlomek ceny mnohem ekologičtější dům podle starých standardů na mnohem levnějším pozemku nemůžete.

Jak je to vůbec možné? Chudoba zkrátka není tolerována. Kdo na to nemá, stává se opovrhovanou sockou. Nemáš na standard? Mazej pod most, nebo poníženě žebrej na státu. Třeba ti něco dají s únosným nájemným, pro které si zase poníženě dojdeš na úřad. Chcete poslat děti do školy se záplatovanými kalhotami, s aktovkou po třech sourozencích? Budete mít oprávněné obavy, že vám stát děti odebere a umístí do ústavu.

Je příznačné, že tlak na materiální standardy je provázen společenskou rezignací na standardy morální. Vydělávat se musí, protože to doba žádá. Když nedám úplatek, nedostanu zakázku. Když nebudu mít ostré lokty, neprosadím se. Chudí jsou vysmíváni a ti, kteří bohatnou bez mravních skrupulí, slaví úspěch.

Člověk je svázán se společností, ve které žije, a nerespektování jejích konvencí se nevyplácí. Ani já nechci být chudý, protože nikdo nechce být chudý. Moje děti nechtějí být vysmíváni a ani já nechci být považován za neschopného. Řeku člověk nezastaví, ale je možné plout proti proudu, alespoň v myšlení.

Bezdětné páry nejsou velezrádci civilizace, ale jejím produktem. Produktem civilizace, která rezignovala na své morální kořeny. Projevuje se to i absencí autentické kultury. Evropská popkultura není kulturou, ale jen bavičstvím, kde se dají vydělat peníze. Skutečnou kulturu, která vyvěrá z morální vzpoury, jako například fenomén amerického blues, v poválečné Evropě nenajdete.

Evropa bude velice brzy konfrontována s masivní chudobou, sociální stát v dnešní podobě nebude možné nadále provozovat. Bude potom třeba si na chudobu zvyknout a vrátit jí její důstojnost. Lékem na nízkou porodnost je všeobecně přijímaná a respektovaná důstojnost člověka, ať je bohatý, nebo chudý.

Společnost, ve které je prestiž člověka poměřována jeho majetkem, nikoli jeho mravností, je odsouzena k záhubě.


Publikováno 4. 9. 2008 také na serveru Aktuálně.cz

Autor: Václav Urban | úterý 9.9.2008 13:49 | karma článku: 47.02 | přečteno: 15388x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 62 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 810 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 3074 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2620
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka

Osobní blog na aktualne.cz

---

MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.

Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.

— Kurt Adler, 1965

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...