"Kdo volí sedmičku, má prázdnou ledničku", ale časy se mění

7. 02. 2008 4:49:43
Řekl jsem si, že těch úvah na společensko-politická témata bylo až moc, ale pár nezodpovězených otázek a dojmů nad hromadou potištěného papíru... přece jen mi to nedá. Člověk si klade otázky, na které v tom dnešním předvolebním mumraji jen těžko hledá odpovědi. Novináři mají plné ruce práce, je co psát a nemusejí při tom moc myslet. Každý den se něco semele a než to člověk naklove do počítače, jednoho to unaví.
Tak jsem se například nedozvěděl, co vlastně Klause vede k tomu zarputile bojovat za českou měnu proti evropské, "i kdyby jsme měli být obklopeni eurozónou"? Odpoví mi někdo, nebo mě nechá domýšlet, co si vydělá spekulant, když bude mít spolehlivé zprávy z České národní banky, jejíž vedení jmenuje dobrý známý prezident?

A co když Nečas s Topolánkem chtěli využít Švejnarovo úsilí o stabilní Euro k tomu, aby obvinili eurolobbisty ze zkorumpování volitelů z vlastních řad? Není teď Topolánek vzteklý na naivního Bursíka, že mu chce koukat do karet, když se chystá hrát betla o nezvolení Klause?

Napadají mě i další:

Co všechno může zařídit Putinův spojenec jako prezident předsedající země EU?

Jaká dobra čekají v budoucnu Klause za jeho služby Moskvě? Bude následovat Schrödera?

Je Klausovo tažení proti zastáncům ohleduplnějšího přístupu k životnímu prostředí pouze výrazem narcistické touhy být výjimečný, nebo je v tom kalkul, o kterém se něco dozvíme až s odstupem?


Musím se také svěřit se silnými dojmy nad tím, jak se v médiích vyjadřoval lid, zda chce Klause, nebo Švejnara.

Pro Klause se vyjadřují většinou ti, kterým se dnes daří dobře – prorežimní podnikatelé nebo lidé, kteří v Klausově době dosáhli nějakého postavení ve státní sféře, umělci, co symbolicky nebo ve skutečnosti hrají na modré housle, sportovci, kteří jsou na vrcholu kariéry a spojují svůj úspěch s dnešní dobou. (U těch bude zajímavé sledovat jejich postoje, až jejich jepičí sportovní vrchol opadne.) Pak jsme mohli zaznamenat výroky akademických pracovníků. Na nezávislé myslitele byly jejich výroky dost slaboduché a některé vysloveně komické, například když jihočeský teolog Skalický upřednostňoval Klause proto, že se s ním osobně setkal a že mu Klaus pochválil práci. Před pár dny jsem se chtěl v krátké úvaze zamyslet nad postoji představitelů akademických elit, ale naštěstí mi to doma rozmluvili. Jsou totiž totožné se společností a ničím nevynikají.

"Kdo volí sedmičku (dnes Švejnara), má prázdnou ledničku!" znělo jedno posměšné heslo někdejších odpůrců OF a politických změn po listopadu 1989. Kdo zažívá úspěch v té které době, má odpor ke změně. Někteří by možná i dnes byli schopni povolat ozbrojené složky, aby nám Klause na Hradě ochránily, ale naštěstí pro jiné "časy se mění". Dříve nebo později Klaus prezidentem nebude, ovšem bylo by lépe, aby lidé prozřeli, dokud nezačnou senilnět, abychom tu pak neměli armádu agresivních důchodců, kteří nedají dopustit na zakladatele samostatného českého státu.

Pro Švejnara se také vyjadřují úspěšní lidé ve všech výše zmíněných kategoriích (neúspěšnými lidmi většinou tisk pohrdá), ale zřejmě si pokládají i otázky typu: "Sice se mi daří, ale bude se dařit i mým dětem? Nemohlo by se mi dařit lépe? Jaké ideály tady vlastně Klaus představuje?"

A co znamená Švejnar pro mě osobně? Ve srovnání s Klausem vypadá až příliš dobře. Ale jinak je to jen schopný a úspěšný syn svého bezbožného národa – osobnost bez spirituality. Jako člověk vnímavý k důležitým věcem a snahou s něčím pohnout kupředu by byl vítanou změnou, ale jeho význam pro společnost by se neměl přeceňovat.

Autor: Václav Urban | čtvrtek 7.2.2008 4:49 | karma článku: 16.56 | přečteno: 4574x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2035 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2620
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka

Osobní blog na aktualne.cz

---

MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.

Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.

— Kurt Adler, 1965

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...