Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Václav Urban

10. 1. 2008 14:08
Volit prezidenta přímo si přejí stabilně čtyři pětiny občanů

STEM

http://www.stem.cz/clanek/140

Prezidenta volí u nás obě komory parlamentu, přímá volba hlavy státu je však obvyklá v řadě západoevropských zemí. Je také podporována výraznou většinou našich občanů – pro volbu prezidenta přímým hlasováním voličů se stabilně vyslovuje zhruba 80 % lidí. ... Názor na způsob volby nejvyššího představitele státu nedělí ostře ani politické spektrum. I mezi stoupenci ODS, tedy strany, která nejčastěji argumentuje zásadou upevňovat principy parlamentní demokracie a nerozšiřovat prvky demokracie přímé, má hlas pro přímou volbu prezidenta bezpečně převahu.

0 0
možnosti

Václav Urban

10. 1. 2008 14:02
Přímá volba prezidenta

19.9.2007 Aktuálně.cz

Přímou volbu prezidenta slibovali na jaře 2006 sociální demokraté, zelení, lidovci i komunisté. ODS se k ní přihlásila v lednu 2007 v koaliční dohodě. Vládní strany se ujistily, že debata o přímé volbě začne "ihned". ... Lidové hlasování o prezidentovi prosazují všechny strany dlouhodobě. ...obecně známá skutečnost, že si přímou volbu přejí čtyři pětiny občanů, je dostatečným důvodem, proč ji zařadit do volebního programu jakékoli strany. ... Ve třech ze čtyř sousedních zemí se prezident volí přímo dvoukolovým systémem jako ve Francii. Pouze v Německu je prezident volen nepřímo sněmovnou a zástupci spolkových zemí.

26.09.2007 Novinky.cz

Premiér a předseda ODS se ve středu vyslovil pro zachování současného stavu volby prezidenta republiky, odmítl přímou volbu. Nynější systém prý funguje a není třeba jej měnit. Pro přímou volbu jsou ČSSD, KDU-ČSL a zelení. Komunistická strana jasný názor neřekla.

0 0
možnosti

gogol_jl

10. 1. 2008 9:45
Souhlas s autorem

Je opravdu legracni jak je strana, ktera si rika Obcanska. proti vsem projevum obcanskosti. Prima volba prezidenta, nebo Vseobecne referendum (s vyjimkou obrany a bezpecnosti) jsou totiz velmi obcanske nastroje.

Tady jeste neco o Dedovi Vsevedovi:

ttp://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder#Diagnostic_criteria

0 0
možnosti

petrof

10. 1. 2008 9:17
já nechci plebiscit

milý autore, kde berete tu jistotu, že většina národa si přeje přímou volbu aže jsme volili strany jen proto, že to slibovaly??!!

Já ( a myslím, že většina rozumných ) si naopak netroufám svěřit toto právo do rukou občanů ( lůzy) tohoto státu, dokud zde stále 1,5 mio. teskní po komunistech, téměř 3 mio. obyvatel jsou oranžové stádo, které kývá hlavou podle Paroubka a další ca. 2 mio. neví a tápe !! V takovém státě chcete volit přímo ?? To já teda dlouho ne. A jsem tím pádem i proti referendu. To bychom se pak opravdu mohli doby, že by lidi chtěli Gotta, Vondráčkovou, Svěráka, nebo Bolka Polívku..... Rv 

0 0
možnosti

anon

10. 1. 2008 7:12
bb

Argumenty pro přímou volbu typu bude nám vládnout Gott jsou liché. Od toho je příslušná kampaň včetně vzájemných diskusí. Pochybuji, že by KG byl schopen uspět proti osobnosti typu Švejnara. Nu a pokud by takovou osobnost v přímé konfrontaci předčil, pak by mi v čele státu KG nevadil. Nu a pokud by byl trapný a stejně byl zvolen, tak bychom si nic jiného nezasloužili. Pořád lepší, než aby nám pořád prezidenta volili panáci nastrčení stranickými sekretariáty v příslušném pořadí na kandidátky.

0 0
možnosti

Michal Malý

10. 1. 2008 2:26
Kontrolní otázka

pokud chcete přímou volbu prersidenta, pak mi řekněte, jak chcete ošetřit to, že český národ nepropadne euforii známých osobností - která se projevila např. při volbě V. Fischera do senátu? Pak se vám klidně může stáít, že presidentem bude Karel Gott, Václav Fischer, Helena Vondráčková atp. Nejsem si jist, zda by to nedopadlo pak podobně, jako presidentování Václava Havla. Nebo myslíte že má dnes takovou popularitu, jako v roce 1990 - 2?

0 0
možnosti

Václav Urban

10. 1. 2008 3:01
Re: Kontrolní otázka

Myslím, že jste si odpověděl sám. Volí se na pět let. Po pěti letech by se popularita přesunula na někoho jiného. Těžko by někdo dokázal uplatit miliony voličů, aby tam mohl zůstat dál. Uplatit pár desítek poslanců a senátorů je nepoměrně jednodušší.

0 0
možnosti

Václav Urban

10. 1. 2008 2:16
Ještě upozorňuji na článek Josefa Jařaba

"Putinův evropský spojenec Klaus" LN z 2. ledna 2008

http://www.lidovky.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A080102_000006_ln_noviny_sko

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS